INSIDE OUT

Βαθύ ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία και σκληρή κριτική από Καραμανλή και Σαμαρά -Δεν σχολιάζει το Μαξίμου

Μαρία Νταλιάνη
02-07-2024 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βαθύ ρήγμα στη Νέα Δημοκρατία και σκληρή κριτική από Καραμανλή και Σαμαρά - Δεν σχολιάζει το Μαξίμου

Η Νέα Δημοκρατία σκίστηκε στα δύο. Ο ήχος ήταν τόσο δυνατός και τρομακτικός, που το Μέγαρο Μαξίμου απάντησε με ένα «σσσς». Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί και Πρόεδροι του κόμματος, βρήκαν μια αλλοπρόσαλλη εκδήλωση, για να σπάσουν την σιωπή τους και να πυροβολήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Η κίνηση είναι πρωτοφανής. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς αμφισβήτησαν και επέκριναν βασικές πτυχές της πολιτικής του νυν Πρωθυπουργού με έναν σοκαριστικά ωμό τρόπο. Τέτοια κίνηση, από πρώην Προέδρους και Πρωθυπουργούς σε νυν Πρόεδρο και Πρωθυπουργό του ίδιου κόμματος, δεν έχει συμβεί ποτέ στα χρονικά. Από την άποψη αυτή, η -άσχετη- εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο χθες το βράδυ είναι ιστορική. Οι κ.κ. Σαμαράς και Καραμανλής αποδόμησαν χωρίς έλεος σχεδόν τα πάντα. Για να το πω κομψά, δεν βρήκαν τίποτε καλό στην κυβέρνηση του Κυριάκου, για την οποία ξημερώνει μια δύσκολη «επόμενη μέρα» διαρκείας μέχρι τις επόμενες εκλογές, με ενδιάμεσο σταθμό την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Γενάρη.

Βαθιά ενόχληση

Η ενόχληση των δύο ήταν για όλο το πακέτο: από το μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας με το επιτελικό κράτος, μέχρι επιλογές νομοσχεδίων, από τον χειρισμό της σχέσης με την Τουρκία μέχρι βασικές πτυχές και προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και φυσικά, το φόντο σε κάθε αποστροφή ήταν ο πλήρης παραγκωνισμός των δύο ιστορικών στελεχών από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν έφτασαν στο σημείο να πουν «η δικιά μας ΝΔ», αλλά οι αιχμές και τα βέλη δείχνουν ότι πλέον η ΝΔ του Κυριάκου δεν έχει καμία σχέση με τη Νέα Δημοκρατία.

Είμαστε φίλοι

Περισσότερο απελευθερωμένος ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. «Κριτής όλων μας είναι ο ελληνικός λαός. Κι έκρινε. Το ζήτημα είναι ότι δεν έδινε κανείς σημασία από την κυβέρνηση! Για όλα τα θέματα. Ούτε τα όσα είπε ο Κώστας Καραμανλής, κυρίως για τα εθνικά μας θέματα. Ούτε εμένα. Με τον Κώστα είμαστε φίλοι και μαζί στη Νέα Δημοκρατία από το 1976. "Γεννηθήκαμε" και μεγαλώσαμε στην Παράταξη. Κι έχουμε περάσει μαζί τα πάντα, με σεβασμό ο ένας για την πορεία του άλλου» τόνισε.

Δεν τους ακούει κανείς

Και συνέχισε:

«Διερωτήθηκα, λοιπόν, δημοσίως, για τα εθνικά θέματα, "μα τόσο λάθος κάνουμε δύο πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί;" Κι όχι μόνο δεν άκουγε ποτέ κανείς, αλλά αντιμετωπιστήκαμε με απαξίωση από την κυβέρνηση! Φθάσαμε στο σημείο, στο περιβόητο νομοσχέδιο για τον γάμο, να θέτω συγκεκριμένα ερωτήματα επί της ουσίας, κι όχι μόνο δεν μου απάντησε κανείς αλλά οργανώθηκαν "κενά έδρανα" την ώρα που μιλούσα...».

Καρφί για το Κέντρο

Ο πρώην Πρωθυπουργός είπε πολλά. Κι έκανε και προβλέψεις.

«Όσα κεντροδεξιά κόμματα είχαν προσαρμοστεί έγκαιρα, όχι μόνο επιβίωσαν, αλλά αύξησαν και τα ποσοστά τους, όπως στη Γερμανία. Όσα πάλι παρέμειναν προσηλωμένα στην πολιτική ορθότητα κατέρρευσαν, όπως στην Ιταλία και στη Γαλλία. Και τα νεφελώδη κεντρώα ιδεολογικά σχήματα, όπως εκείνο του Μακρόν, πανηγυρικά ηττήθηκαν» επισήμανε ο Αντώνης Σαμαράς.

Καρφί για τις ευρωπαϊκές καρέκλες

«Το πρώτο μέλημα στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων ήταν η αγωνία κατ’ αρχήν και η μερική ανακούφιση ότι μπορούν να επιβάλλουν τις επιλογές τους. Ότι ο συσχετισμός δυνάμεων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τους επιτρέπει κατά πάσα πιθανότητα να εμείνουν στις προτιμήσεις τους. Ότι βγαίνουν δηλαδή οι αριθμοί! Αντί το σοκ να τους αφυπνίσει, η προτεραιότητά τους είναι μη τυχόν και δεν μπορούν να επιβάλλουν τις εκ των προτέρων προκαθορισμένες αποφάσεις τους» σημείωσε ο Κώστας Καραμανλής σχολιάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την υπερπροβολή και τον ρόλο του Κυριάκου ως διαπραγματευτή του ΕΛΚ για να βγουν οι Ούρσουλα, Κόστα και Κάλας στις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ.

Η παρέα του Μαξίμου

«Το μοντέλο διακυβέρνησης με την ιδεολογία της παράταξης στο περιθώριο, με το αποκαλούμενο επιτελικό κράτος των 63 μελών του υπουργικού συμβουλίου, με ανακυκλούμενους υπουργούς, -πάμπολλους και πάντα αλάνθαστους εξωκοινοβουλευτικούς- και με τους βουλευτές σχεδόν απαξιωμένους, είναι επιτυχημένο;» αναρωτήθηκε για την παρέα του Μαξίμου ο Αντώνης Σαμαράς.

Η μάχη για την ακροδεξιά

Μιλώντας για τις ευρωεκλογές, ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές ελίτ κα το αν ανάγνωσαν σωστά το μήνυμα της κάλπης.

«Στην προσπάθειά τους μάλιστα να υποβαθμίσουν την σημασία του εκλογικού μηνύματος, δεν διστάζουν με δημόσιες αναφορές να μετέρχονται με μεγάλη ευκολία περιφρονητικών και απαξιωτικών χαρακτηρισμών για τους διαμαρτυρόμενους πολίτες. Αίφνης η Ευρώπη γέμισε από λαϊκιστές, ακροδεξιούς, φιλοφασίζοντες και θρησκόληπτους. Από καθυστερημένους που δεν μπορούν να συλλάβουν τις σύγχρονες τάσεις και προτεραιότητες της πολυπολιτισμικότητας, του άκρατου δικαιωματισμού, της παντοκρατορίας των αγορών κι ενός αδιαφανούς τραπεζικού συστήματος, του σταδιακού εξοβελισμού του έθνους – κράτους. Όλα αυτά όμως είναι δείγματα νοσηρής και επικίνδυνης νοοτροπίας».

Αλαζονεία και ελιτισμός

Και συνέχισε στον ίδιο τόνο:

«Η αυταρέσκεια και η αλαζονεία, ο δύσκολα συγκαλυπτόμενος ελιτισμός δεν φανερώνουν μόνο ρηχότητα και επιπολαιότητα. Φανερώνουν στην ουσία υπεροψία για την άλλη άποψη, δογματικές αγκυλώσεις, περιφρόνηση για τους πολλούς, τις αγωνίες, τα προβλήματα, τις προσδοκίες τους. Έτσι όμως όχι απλώς δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, αντιθέτως επιδεινώνεται και μάλιστα ραγδαία με κίνδυνο κάποια στιγμή, όχι στο μακρινό απώτερο μέλλον, να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις. Όταν δαιμονοποιείται η άλλη άποψη, όταν αντιμετωπίζονται ως εχθροί οι ανησυχούντες, τότε η οριστική ρήξη μαζί τους είναι αναπόφευκτη.

Αν δεν καταλαβαίνεις γιατί δυσανασχετούν και διαμαρτύρονται οι πολλοί, αν επιμένεις, κόντρα σε όλες τις ενδείξεις, ότι εσύ έχεις δίκιο και οι πολλοί άδικο, αν πιστεύεις ότι ξέρεις πάντα καλύτερα από αυτούς και η μόνη παραδοχή που κάνεις είναι ότι θα έπρεπε απλώς να το επικοινωνήσεις καλύτερα, είναι σχεδόν βέβαιο ότι εκείνοι έχουν δίκιο κι εσύ άδικο. Αν ούτε αυτό καταλαβαίνεις τα πράγματα είναι απείρως χειρότερα!»

Woke ατζέντα και ισλαμοποίηση

Το ρεπερτόριο της εκ των έσω σφοδρής κριτικής ήταν εφ' όλης της ύλης. Και παρ’ ότι δεν διατυπώθηκε ευθέως από τον κ. Σαμαρά, αφορούσε και επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης.

«Το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα ενίσχυσε τις πολιτικές δυνάμεις που υπεραμύνθηκαν της ταυτότητας, ατομικής, εθνικής κι ευρωπαϊκής. Είναι καθαρό ότι αποδοκιμάστηκε η Woke Ευρώπη, η Ευρώπη της αθρόας λαθρομετανάστευσης, της ακατανόητης ενεργειακής πολιτικής της “πράσινης μετάβασης” με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, της αποβιομηχάνισης, της ανεργίας, της διατροφικής κρίσης, της λογοκρισίας, και της κοινωνικής αποδιοργάνωσης» τόνισε ο κ. Σαμαράς. «Φαινόμενα όπως η προσπάθεια αποπνευματικοποίησης της Ευρώπης, η προσπάθεια αποxριστιανοποίησής και η ραγδαία "ισλαμοποίησή" της – δείτε την Αγγλία και το Βέλγιο, για παράδειγμα- δεν οδήγησαν σε έναν πιο φιλελεύθερο κόσμο αλλά σε έναν κόσμο μη κοινωνικό, ασύδοτο, ατομικιστικό. Οι λαοί όμως δηλώνουν ότι δεν συμφωνούν. Γι' αυτό και υπήρξε Ευρωπαϊκή στροφή προς τα Δεξιά. Από τη Σκανδιναβία μέχρι το Νότο, επικράτησαν οι δεξιές αντιλήψεις».

Τους θέλουμε για να γεννήσουν

Ο ίδιος συνέχισε για τους μετανάστες συνδέοντάς το με το δημογραφικό. «Η σημερινή Ευρώπη προωθεί έναν τρόπο ζωής εξαιρετικά ατομικιστικό, που υποσκάπτει συνειδητά την αξία της οικογένειας και των παιδιών. Η ατζέντα αυτή εδράζεται σε μια επίπλαστη “ευδαιμονία”, στην “ατομική καριέρα”, στην επικράτηση του υλικού πολιτισμού έναντι του πνευματικού. Προωθείται η προσωπική απόλαυση ως κύρια αξία σε βάρος της ατομικής θυσίας για το καλό του συνόλου, είτε ως σύνολο εννοούμε την οικογένεια είτε την γειτονιά. Η προτεινόμενη λύση να φέρουμε λαθρομετανάστες, να τους δίνουμε επιδόματα, να γεννήσουν παιδιά τα οποία θα πολιτογραφηθούν Ευρωπαίοι, προφανώς δεν είναι λύση. Αντιθέτως, το θεωρώ απαράδεκτη εργαλειοποίηση φτωχών ανθρώπων, και χείριστο δείγμα εκμετάλλευσης. Επομένως, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει εάν θα αλλάξει τον τρόπο ζωής της , με πρώτον αυτόν της οικογένειας ή αν θα αφεθεί στη μοίρα της».

Παρόντες

Μεταξύ άλλων παρόντες ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Ευ. Μεϊμαράκης, η Ελίζα Βόζενμπεργκ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο πρώην υπουργός της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Πέτρος Δούκας, ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος, ο Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση, οι βουλευτές της ΝΔ Βασίλης Γιόγιακας, Άννα Καραμανλή, η Φωτεινή Αραμπατζή, Τάσος Χατζηβασιλείου, Ανδρέας Καστανιώτης, Χρήστος Μπουκώρος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Γιάννης Πλακιωτάκης, Στέλιος Πέτσας, Θάνος Πλεύρης, Νικήτας Κακλαμάνης, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης, υφυπουργός Κώστας Καραγκούνης, η πρόεδρος της Φωνής Λογικής Αφροδίτη Λατινοπούλου, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου.

Επίλογος

Ήταν μια πολύ δύσκολη βραδιά για την Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία σηκώθηκε αμέσως να φύγει όταν ανακοινώθηκε εκτός προγράμματος ότι θα μιλήσει για ένα λεπτό ο «δημιουργός του πυρσού της Νέας Δημοκρατίας Τίτος Αθανασιάδης». Η κίνηση της Ντόρας δημιούργησε ένα κύμα αποχωρήσεων, τέτοιο, που και ο ίδιος ο Αθανασιάδης προτίμησε να μην ανέβει στο βήμα. Η βραδιά έκλεισε με σοκαρισμένους ορισμένους παρόντες, πολλά χαμόγελα από καραμανλικά και σαμαρικά στελέχη, κι έναν Πίνατ σε κώμα.

Σας φιλώ

Η Πυθία

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης INSIDE OUT

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:53

ΗΠΑ: Σύμμαχος του Τραμπ οδηγήθηκε στη φυλακή - Αυτοχαρακτηρίστηκε «πολιτικός κρατούμενος»

23:45

Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

23:38

Ήπια πτώση για το πετρέλαιο

23:27

Τον Σεπτέμβριο η ανακοίνωση της ποινής Τραμπ στη δίκη για τις πληρωμές στη Στόρμι Ντάνιελς

23:21

Εκρηκτική η κατάσταση κατά της Τουρκίας στη βόρεια Συρία - Έκτακτη παρέμβαση Ερντογάν

23:14

Στα «πράσινα» η Wall Street με ρεκόρ για τον S&P 500 - Ράλι 9% για την Tesla

22:56

ΗΠΑ: H FDA ενέκρινε το φάρμακο της Eli Lilly κατά του Aλτσχάιμερ

22:38

Κρήτη: Δύο σεισμοί 4,5 Ρίχτερ με διαφορά μίας ώρας ταρακούνησαν το Ηράκλειο

22:25

ΗΠΑ: Συνέντευξη Μπάιντεν στο ABC News μετά το ντιμπέιτ - Στο κάδρο της κούρσας η Μισέλ Ομπάμα

22:08

Μητσοτάκης στον Economist: Η ΝΔ παραμένει κυρίαρχη πολιτική δύναμη - Εκλογές το 2027

21:58

Θεσσαλονίκη: Μία σύλληψη για πυρκαγιά σε αγροτική έκταση στη Νέα Ραιδεστό

21:47

Αμπάνι: Ο πλουσιότερος άνδρας της Ασίας παντρεύει τον γιο του και 52 άπορα ζευγάρια

21:30

Κλήρωση Eurojackpot 02/7/24: Τα αποτελέσματα και οι αριθμοί που κερδίζουν

21:23

Ελληνικοί δορυφόροι στην μάχη για το περιβάλλον

21:15

Ο Μπάιντεν κάλεσε δύο φαρμακευτικές εταιρίες να μειώσουν την τιμή των φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας

21:04

ΟΤΕ: Από 10/7 η καταβολή καθαρού μερίσματος 0,68552 ευρώ/μετοχή

20:50

ΗΠΑ: Δημοκρατικός βουλευτής για πρώτη φορά ζητά την απόσυρση Μπάιντεν από την κούρσα επανεκλογής

20:45

Η Λαγκάρντ απαντά για την Τέιλορ Σουίφτ και τον πληθωρισμό

20:34

Ουκρανία: Σε κάθειρξη 12 ετών καταδικάστηκε ο αυτονομιστής ηγέτης του Λουχάνσκ

20:30

Ανδρουλάκης: Όταν δεν είσαι αυτόνομος από συμφέροντα, δεν μπορείς να υπηρετήσεις γνήσια τον ελληνικό λαό

20:24

Cenergy Holdings: Προχωρά η επένδυση για τη μονάδα κατασκευής καλωδίων στο Μέριλαντ των ΗΠΑ

20:09

Κασσελάκης: Όποιος δεν συμφωνεί με την εξυγίανση του κόμματος, θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτική

20:01

Πούτιν: Συναντήσεις με Σι, Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης

20:00

Νέες γεωπολιτικές ισορροπίες: Ο Όρμπαν στο Κίεβο και ο Μόντι στη Μόσχα

19:52

Προς αναβολή η ανακοίνωση της ποινής του Τραμπ για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς

19:47

Θεοδωρικάκος: Εθνική υπόθεση η βιομηχανία, εργαζόμαστε για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας

19:43

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βουλγαρίας στη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Ράντεφ

19:33

Νετανιάχου: Δεν θα ενδώσω στην «ηττοπάθεια» - Στόχος μας η εξάλειψη της Χαμάς

19:28

Αναβάθμισε την Ελληνική Τράπεζα η Fitch σε «BBB-»

19:17

Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Κω, Χίο και Ηράκλειο - 36 φωτιές σε ένα 24ωρο